22 Ekim 2013 Salı

Şaşırtıcı Kraliçe


Bir çok kişi tarafından yüzeysel ve sanattan olabildiğince uzak, sadece ticari kaygılar taşıyan bir alan olan moda ürününün, sanat eseri değeri görüp sergilere konu olmasına alıştık. Modern sanat galerilerinde ya da MET ve MOMA gibi saygın kuruluşların desteği ile bir çok koleksiyon gördük fakat bu seferki hem lokasyon hem de konu olarak diğerlerinden ayrılıyor. 


Missouri St. Louis'te gerçekleşen sergi "A Queen Within: Adorned Archtypes, Fashion and Chess" şimdiye kadar bildiğimiz her şeyi unutup kendimizi satranç ve modanın ortak noktalarını görmeye açmamızı istiyor. En büyük Alexander MQueen koleksiyonlarından birine erişip yanına Maison Martin Margiela, Gucci, Viktor & Rolf gibi bir çok dekonstruksiyon üstadını da eklediği parçalarla Satrançtaki "Queen" (Vezir) ile modanın tahmin edilmesi zor, şaşırtıcı "queen" lerini ve arketipleri bir potada eritiyor. 

Kesinlikle görülmeye değer ve ilginç bir konu olduğu kesin. Dileğimiz Türkiye'de de bu kadar derinlikli işlenmiş konuları olan ve moda ile bir çok farklı disiplini bir araya getirebilecek sergiler görebilmek.

Hiç yorum yok: