18 Kasım 2011 Cuma

Moda Kitapları

Moda evlerinin sadece bir ürün satmaktan ötesini başarmaya çalıştığını biliyoruz. Bir konsepti, bir hayali satmaya çalışırlar. Hepsinin bir kimliği vardır. Bazılarınınki (Coco Chanel gibi) yaşayan bir kişinin kimliğinde saklıdır. Bazıları ise daha soyut kavramlar üzerine giderler. Lüks, kendisini bir hikaye, bir olay ve bir bakış açısıyla tanımlar. Bu yüzden tüketiciler akıl almaz fiyatlara razı olurlar. Çünkü taşıdıkları sadece bir çanta değil, ortak bilinçte o markanın insanların aklına getirdiklerini taşımış, kendisini onunla ilişkilendirmiş olur.

Bir markaya bu şansı en kolay verecek şeylerden biri partileri ise diğeri de koleksiyonerlerin peşinde  koştuğu, içindekilerden çok kapaklarına önem verilen süper lüks kitaplarıdır.  Markaların kitaplarında aslında içerik olarak vermeye çalıştıkları okuyucuyu ilgilendirmesi gerekirken hedef kitlenin bir çoğu sadece herkesin görebileceği kütüphanelerinde bulundurma amaçlı sahip oluyor bu kitaplara. Bunu bilen markalar da fiyatlandırma konusunda ellerini korkak alıştırmıyorlar.

Birkaç örnek paylaşayım dedim:
Alexander McQueen: Savage Beauty:



Zamansız ölümüyle kendisine ait her bir parçayı daha bir değerli hale getiren McQueen’in MET'teki sergisinin kitabı. Kapak görseli hem Lee’nin karanlık ruhuna, hem de gotik sayılabilecek tasarımlarına gönderme yapar.

 Chanel: Collections & Creations:



Thames & Hudson yayınlarından çıkan bu kitap, tam da yukarıda bahsettiğim amaca hizmet ediyor. Chanel nedir? Size nasıl bir rüya satar? Temasıyla tam da kendisinden bekleneni yapıyor. Siyah kapağın minimal tasarımı, beyaz orkidenin narinliği ve zerafeti de zamanına göre modayı çok daha minimal bir yere getirmek için çalışan Matmazel Chanel’e saygı duruşunda bulunuyor.

Louis Vuistton: Art, Fashion and Architecture:



Bu kitapta da dikkat edilmesi gereken Art’ın Fashion’dan önce gelmesi. Yaptığı her işi zanaatkarlık seviyesine taşıyan bir ekolü temsil eden Louis Vuitton’dan beklenen bir hamle ile sanat, modanın önüne çekiliyor. Bavul ve çanta tasarımından başlayan bu geleneğin şu anda Marc Jacobs’ın ellerine emanet tekstil bölümü için çok sanatsal ve heykelsi demek yerine daha ticari derdim ben ama yine de köklerine saygısından vazgeçmiyorlar. Modern dokunuş için de en klasik ve tanınan Monogram deseninin renkli versiyonunu kapakta kullanmışlar.

Valentino: Thames and Variations:


Modayı bırakıp o ünlü krımızı tonunu gençlere teslim eden, tam bir İltalyan denilebilecek Valentino Gravani’nin yarın asırı deviren markası Valentino, tam bir kırmızı halı markası. Kapağında kullandıkları çok konuşulup az sevilen boleroya anlam veremedim. Ben olsam klasik kırmızı tuvaletlerinden birini seçerdim.

Siz ne dersiniz? Yüksek fiyatlarına rağmen bu kitaplardan alıp her zaman elinizin altında referans kitap olarak bulundurmak mı? Yoksa içlerindeki her bilgiye nasılsa internetten ulaşılabildiği için boşa kalabalık yapmamak mı?

12 yorum:

qvave dedi ki...

merhaba,

küçük bir detay gözüme takıldı da düzeltmeden duramadım. mcqueen'in sergisi moma'da değil met'de yapıldı:)

Didem Antebi dedi ki...

qvave, çok haklısın!! Neden aklımda öyle kaldı acaba? teşekkür ederim düzeltme için. hemen doğrusunu yazdım :)

zeys dedi ki...

Gorsel olarak yani arada goz zevkimi tatmin etsin diye alabilirdim bu kitaplardan ama acil vir bilgiyeihtiyac duysam yada merak etsem google a basvururdum gibi geliyor. En guzel kapak da sanki chanel kapagi gibi geldi bana :)

http://zeysfashionroom.blogspot.com/

Didem Antebi dedi ki...

Zeys evet cnm sana katılıyorum daha çok görsel amaçlı kullaniliyor bu tarz ikon kitaplar

Adsız dedi ki...

açıkçası çok seviyorum böyle moda kitapları okumayı. bir de coco chanel'in hayatını anlatan gibi bireysel olanları da çok beğeniyorum. dersler çıkarabiliyorsun kendine. postu çok beğendim,ellerine sağlıkkk :)))

Didem Antebi dedi ki...

portakal çiçeği çok teşekkür ederim:)

yesim dedi ki...

Bence bu postta dior da olmalı ...

yesim dedi ki...

Bu arada bloguna bayıldım. En bastan tüm postlarını ısı-gücü bırakıp okudum,o derece yani :-) basarılar....

Didem Antebi dedi ki...

Sevgili Yeşim, öncelikle Cook teşekkür ederim sevindim beğendiğine :) bu arada evet dior'u atlamisim;)

Adsız dedi ki...

ayy çok fiyatmı ne fiyatı resmen uçuk paralara satılıyo o kitaplar aslında benimde hayalim onları böyle üstüste yerleştirip mümkünse üstünede pembe 2 tane şakayıklı bi vazo koymaktır ama bana bu hayalin ne kadar fazla olduğunu okuyucun olarak ileriki zamanlarda anlatıcağıma emin olabilirsin :))))

Adsız dedi ki...

Geçen hafta Met'ten Alexander McQueen'in kitabını aldım. Kitabı satan kadın kitabın sergiden sonraki en iyi şey olduğunu ve sergiyi göremediğim için üzüldüğünü söyledi. Kesinlikle sergiyi görmek çok isterdim ama tarihleri tutturamadım artık kitapla yetinicem :)

Bu arada blog çok başarılı aynen devam :)

Nazlı

Didem Antebi dedi ki...

nazlicim,muhteşem bir kitaba sahip olmussun çok değerli bir parça:)ayrica çok teşekkür ederim:)